یکی از دغدغه هایی که از گذشته تا کنون وجود داشته نگهداری محصولاتی مانند انواع میوه جات و سبزیجات برای مدت زمان بیشتری است در این مقاله قصد داریم شما را با مزیت های سردخانه میوه و سبزیجات، چگونگی احداث سردخانه میوه،مشکلات و استاندارد های سردخانه میوه و ... آشنا کنیم.
سردخانه میوه چیست؟
استفاده از سردخانه میوه موجب افزایش کیفیت و طول عمر میوه ها می شود. به دلیل اینکه بسیاری از میوه ها به محض چیده شدن برای عرضه به بازار مناسب نیستند و کشاورزان مجبورند آن ها را در سردخانه نگهداری کنند و همچنین یکی از مزیت های سردخانه ها این است که توزیع میوه سردخانه ای در خارج از فصل تولید آن محصول، سود بیشتری را برای کشاورزان به همراه می اورد.
میوه ها را می توان به شکل های مختلفی از جمله:کامل ، خرد شده ، پوره شده و ... به صورت یخ زده درون سردخانه میوه نگهداری کرد.برای نگهداری میوه ها حداقل دمای سردخانه -12 درجه سانتیگراد است.
انواع سردخانه میوه
سردخانه میوه در انواع مختلف صنعتی (سردخانه بزرگ)،سردخانه کانکسی،سردخانه کوچک و سردخانه اتاقکی توسط صنایع برودتی پرنس سرما طراحی و ساخته میشوند.از آن جا که میوه ها باید در سردخانه بالای صفر نگهداری شوند این نوع سردخانه ها غالبا از نوع سردخانه بالای صفر ساخته می شوند.به همین دلیل رنج دمایی این سردخانه ها در محدوده 4 درجه الی 10 درجه بالای صفر می باشد.
سردخانه های صنعتی یا سردخانه بزرگ به صورت سوله ای ساخته می شوند. سردخانه های کانکسی هم به صورتکابین بوده که قابل حمل هستند.
برای ساختن سردخانه اتاقکی نیز از اتاق یک ساختمان که به خوبی عایق بندی شده و تجهیزات سرمایشی در آن قرار داده شده استفاده می کنند.
مشخصات فنی سردخانه میوه
-
جنس بدنه خارجی: ساندویچ پانل
-
رنج دمایی: 18- تا 5+ درجه سانتی گراد
-
سایز: بنا به درخواست مشتری
-
انواع: زیر صفر و بالای صفر، ویترین دار، ثابت و سیار
-
بدون برفک
-
عایق بندی داخلی مناسب جهت جلوگیری از نوسانات دما
-
کمپرسور: برترین برندهای جهان بنا به درخواست مشتری
-
کندانسور: بهترین برندهای جهان بنا به درخواست مشتری
-
مناسب جهت رستوران ها، انبارهای میوه، مواد پروتئینی، کشتارگاه ها و
تجهیزات سردخانه صنعتی
-
کمپرسور که وظیفه آن فشرده سازی گاز های مورد استفاده می باشد که این کار باعث افزایش دمای گازها می شود.
-
کندانسور سردخانه یک مدل مبدل حرارتی است که به واسطه خنک کردن موجب می شود حالت آن از گاز به مایع تغییر کند تا پروسه تبرید تراکمی ادامه پیدا کند.
-
اواپراتور که وظیفه خنک سازی و گرفتن گرمای داخل اتاق سرد را بر عهده دارد.
-
عایق مناسب که از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر درست انتخاب و اجرا نشود انرژی بسیاری برای سرد سازی گرفته می شود. بهترین عایق برای جلوگیر از پرت انرژی و سهولت در نصب ساندویچ پانل است.
قیمت سردخانه میوه
با توجه به ابعاد و قطعات به کار رفته و تناژ سردخانه و همچنین نوع طراحی، قیمت آن به هنگام سفارش مشخص می شود. برای اطلاع بیشتر از قیمت سردخانه میوه، در انتخاب و خرید سردخانه میوه می توانید با کارشناسان فروش صنایع برودتی پرنس سرما تماس حاصل فرمایید و مشاوره رایگان دریافت کنید.
جدول و شرایط نگهداری میوه سردخانه میوه
دما و رطوبت سردخانه میوه |
|||||
شماره |
فراورده |
دمای نگهداری (°C) |
رطوبت نسبی (%) |
مدت نگهداری (روز) |
ملاحظات |
1 |
آلبالو |
0 تا 1 |
95-90 |
7 |
|
2 |
آلو و آلو سیاه و شابلون |
-1 تا 0 |
90-80 |
35-7 |
بستگی به زیر رقم دارد |
3 |
انار |
3 تا 5 |
90-95 |
90-45 |
بستگی به زیر رقم دارد |
4 |
انبه |
7 تا 14 13 |
90 90 |
49-28 49-28 |
بستگی به زیر رقم دارد |
5 |
انجیر |
-1 تا 0 |
90 |
14-7 |
|
6 |
انگور |
-1 تا 0 |
95-90 |
180-28 |
تیمار با SO2 |
7 |
آناناس |
13-8 |
90-85 |
42-28 |
|
8 |
آووکادو |
5-12 7-12 |
85-90 |
14-42 60 |
بستگی به زیر رقم دارد رسیده است |
9 |
به |
-0.5 تا 0 |
90 |
60-90 |
مشکل قارچی دارد |
10 |
پاپایا |
12 |
85-90 |
7-21 |
با آب داغ (45°C) به مدت 20 دقیقه تیمار شود |
11 |
پرتقال پزتقال خونی |
5-7 4-7 |
85-90 90-95 |
45-80 20-55 |
|
12 |
توت فرنگی |
0 تا 2 |
85-90 |
3 - 6 |
پیش سرد کردن مهم است |
13 |
خربزه |
2-5 5-7 |
95 90 |
14 14-21 |
پیش سرد کردن مهم است |
14 |
خرما (تازه) |
0 |
85 |
30-60 |
|
15 |
خرمالو |
-1 |
90 |
75 |
|
16 |
زردآلو |
-0.5 تا 0 |
90-95 |
7-21 |
|
17 |
سیب: -لبنانی زرد -لبنانی قرمز |
1- تا 4 |
90-95 90-95 |
240-365 210-365 |
|
18 |
کیوی |
-0.5 |
90-95 |
90-120 |
به اتیلن و پوسیدگی خیلی حساس است |
19 |
گلابی: -کنفرانس -بارتلت(ویلیامز) -شاه میوه گلابی چینی |
0 تا 1 -1 تا 0 -1 تا 1 1 |
90 90 85-90 90-95 |
120-180 90 60 150-180 |
|
20 |
گریپ فروت |
10 |
80-90 |
42-112 |
به پیتینگ خیلی حساس است |
21 |
گیلاس |
0 تا 1 |
85-90 |
14 |
|
22 |
لیمو: -سبز -رنگ یافته |
13-14 12 5-6 |
85-90 85-90 90 |
120-180 30-120 21-42 |
به پیتینگ حساس است به اتیلن حساس است |
23 |
نارنگی -فراورده شمال کشور -فراورده جنوب کشور یافا |
4 تا 7 5 تا 7 8 تا 10 |
85-90 |
60-75 30-45 50--80 |
|
24 |
نارنگی مازنداران |
5 |
85-90 |
30-42 |
بستگی به زیر رقم دارد |
25 |
موز |
13-15.5 |
85-90 |
28 |
|
26 | موز سبز | 13-14 | 90-95 | 100 | |
27 |
هلو |
-0.5 تا 0 |
90 |
14-21 |
به آسیب سرما حساس است |
28 |
هندوانه |
12-17 |
85 |
14-21 |
|
29 | توت سیاه و توت قرمز | 0.5- تا 0 | 90-95 | 2-3 | |
30 | نارگیل | 0-1.5 | 80-85 | 30-60 | |
31 | زغال اخته | 2-4 | 90-95 | 600 | |
32 | کامکوات | 4 | 90-95 | 14-30 | |
33 | گلابی جنگلی | 0 | 90 | 21 | |
34 | شلیل و شبرنگ | 0.5- تا 0 | 90-95 | 14-20 |
سردخانه سبزیجات
برای نگهداری اکثر سبزیجات از سردخانه بالای صفر استفاده می شود. چون در سردخانه زیر صفر کیفیت خود را از دست میدهند و ظاهر نامطلوبی پیدا می کنند. دمای نگهداری سبزیجات باید به درستی انتخاب شود تا برای طولانی مدت حفظ شوند. که این امر سبب بالا رفتن سود کشاورزان و باغداران می شود.
شرایط نگهداری برخی سبزیها در سردخانه بالای صفر با هوای معمولی |
|||||
شماره |
فراورده |
دمای نگهداری (°C) |
رطوبت نسبی (%) |
مدت نگهداری (روز) |
ملاحظات |
1 |
آرتیشو(کنگر فرنگی) |
0 تا 1 |
98 |
≤42 |
پیش سرد کردن مهم است |
2 |
اسفناج |
-1 تا 0 |
90-95 |
7-14 |
سرد کردن با آب و/یا خلا مهم است |
3 |
آندیو |
0 تا 2 |
90-95 |
14-21 |
سرد کردن با آب و/یا خلا مهم است |
4 |
بادمجان |
8 تا 12 |
90-95 |
7 |
رشد یافته است |
5 |
باقلا یا باقالی |
5 تا 7 |
90-95 |
7-10 |
|
6 |
بامیه |
7 تا 10 |
90-95 |
7-10 |
|
7 |
پیاز: -سبز(پیازچه) -خشک |
0 0 تا 1 |
92-95 65-70 |
10-14 90-180 |
پوشش پلیاتیلن داشته باشد هوادهی شود |
8 |
تربچه پاییزه |
1 تا 2 |
90-95 |
60-120 |
|
9 |
تربچه بهاره |
1 تا 2 |
90-95 |
14-21 |
|
10 |
ترب سیاه ترب سفید |
1 تا 2 0 تا 1 |
90-95 95-100 |
21-28 120 |
|
11 |
تره فرنگی |
1 تا 2 |
90-95 |
30-90 |
سرد کردن با آب و/یا خلا مهم است |
12 |
جعفری |
0 تا 1 |
90-95 |
30-60 |
پوشش پلاستیکی ترجیح دارد |
13 |
چغندر معمولی: -با برگ -بدون برگ چغندر قند: -با برگ - بدون برگ |
1 تا 2 1 تا 2
0 0 |
90-95 90-95
98-100 98-100 |
10-60 90-150
10-14 120-180 |
با پوشش پلاستیکی است |
14 |
خیار |
7 تا 9 |
95 |
70-94 |
به اتیلن حساس است |
15 |
ذرت (شیرین) |
0 |
95 |
7 |
سرد کردن آبی و/یا با خوراکی مهم است |
16 |
ریواس |
0 تا 1 |
90-95 |
14-28 |
سرد کردن آبی و هوادهی مهم است |
17 |
زنجبیل |
13 |
90-95 |
180 | |
18 |
سیب زمینی: -دیر رس -زود رس سیب زمینی ترشی |
7 تا 10 10 13-15 |
90 90 85-90 |
270 21-556 120-150 |
به آسیب، روشنایی و گرما حساس است |
19 |
سیب زمینی (شیرین) |
13 تا 16 |
85-90 |
120-270 |
|
20 |
سیر (خشک) |
1 تا 2 |
65-75 |
42-49 |
|
21 |
شاهی |
0 |
95-100 |
14-21 |
سرد کردن با آب و/یا خلا مهم است |
22 |
شلغم |
1 تا 2 |
90-95 |
120-150 |
گردش هوا مهم است |
23 |
کاهو کاهو چینی |
0 تا 1 0 |
95-98 95-100 |
7-14 60-90 |
به اتیلن و CO2 حساس است
|
24 |
کدو حلوایی |
10 تا 13 |
50-60 |
60-120 |
به اتیلن و رطوبت نسبی زیاد حساس است |
25 |
کدو خورشی بهاره |
9 تا 12 |
70-75 |
30-60 |
|
26 |
کدو خورشی پاییزه |
0 تا 4 |
85-90 |
4-5 |
|
27 |
کرفس |
0 |
95-100 |
40-60 |
|
28 |
کلم بروکسل |
-1 تا 0 |
95-100 |
25 |
به اتیلن خیلی حساس است |
29 |
کلم بروکلی |
0 |
95-98 |
<14 |
به اتیلن حساس است |
30 |
کلم پیچ سفید -زودرس -دیررس |
0 0 |
98-100 98-100 |
21-42 150-180 |
|
31 |
کلم پیچ قرمز |
1 تا 2 |
90-95 |
21-28 |
|
32 |
کلم قمری |
0 |
95-98 |
60-90 |
|
33 |
گل کلم |
0 تا 2 |
90 |
21-28 |
به پلاسیدگی حساس است |
34 |
گوجه فرنگی: -رسیده(سبز) -نیم رس -رسیده |
13 تا 14 10 تا 13 6 تا 10 |
80-85 80-85 80-85 |
21-28 21-35 2 |
به آسیب و سرما حساس است |
35 |
فلفل -شیرین -قرمز |
7 تا 8 4 تا 6 |
90-95 90-95 |
10-30 10-30 |
|
36 |
قارچ |
0 |
95 |
34 |
|
37 |
لوبیا سبز |
5 تا 7 |
92-95 |
7-10 |
|
38 |
لوبیا لیما |
0 تا 4.5 |
95 |
5-7 |
|
39 |
مارچوبه |
10 تا 2 |
95-98 |
14-21 |
|
40 |
نخود سبز |
1 تا 2 |
85-90 |
7-14 |
|
41 |
هویج: -با برگ -بدون برگ - زردک |
0 تا 1 0 0 |
90-95 90-95 95-100 |
10 120-210 180 |
پیش سرد کردن مهم است هوادهی مهم است |
42 | جوانه لوبیا | 0 | 95-100 | 380 | |
43 | طالبی | 7-10 | 90-95 | 14-21 | |
44 | تمبر هندی | 7 | 90-95 | 21-28 |